novosti

Duboka crna – crnije od crnog

Crna tinta koja se koristi u offset tisku ne proizvodi dovoljno gustu ili duboku crnu boju. Kad su veće površine ispisane 100% crnom bojom, one izgledaju malo sivkaste. Iskusni dizajneri dodaju postotak ostalih boja za ispis na crnu boju kako bi stvorili ono što se zove bogata ili duboka crna (eng. rich black)

Postoje mnoge mješavine za bogatu crnu. Prilično popularan izbor sastoji se od 40C, 40M, 40Y, 100K. Drugi popularan izbor je 60C, 40M, 40Y, 100K koja stvara nešto neutralniju bogatu crnu od prethodne.

Neki dizajneri prilagođavaju mješavinu boja prema vizualu tiska. Na vizualima koje imaju puno hladnih tonova, koriste se hladna duboka crna koja samo doda cyan na crnu (60C, 0M, 0Y, 100K). Ova mješavina se ponekad zove “plava crna”. Na vizualima koje sadrže puno toplih smeđih tonova koristi se topla duboka crna koja sadrži samo magentu i žutu (0C, 60M, 30Y, 100K).

U slučaju sumnje pitajte tiskaru

Tiskara može preporučiti svoje preferirane postavke na temelju njihovog iskustva s papirom, tintom, lakovima i strojevima koje koriste. Za više žućkasti papir (novinski), stavlja se manje žute boje u mješavinu. Za neke vrste radova na specijalnim papirima možda će se radije dvaput ispisivati ​​crna boja (tzv. dvostruki prolaz) umjesto duboke crne.

Kad koristiti duboku crnu?

Duboka crna ne smije se koristiti za male elemente poput teksta (osim ako nije tekst veličine postera) ili tankih crta. Općenito, koristite duboku crnu boju za objekte koji su deblji od 5 mm. Nikad ne koristite “registration color” (100C, 100M, 100Y, 100K) za duboku crnu boju. Tiskanje ploha sa 100% svih boja u njima je noćna mora za strojara, jer dolazi do odljepljivanja boje sa papira i krajnji rezultat je loš.

Gore navedena pravila odnose se na offset tisak. U digitalnom tisku također postoji razlika između crne i duboke crne, te mi za obje vrste tiska preporučujemo 60C, 40M, 40Y, 100K, koja se je pokazala odličnom na najčešće korištenom Kunstdruck papiru, te i na nekim drugim vrstama papira, u digitalnom i offset tisku.